Get Adobe Flash player

  Народната памет разказва,че откриването на първото училище в селото става през 1875 г.– само три години преди Освобождението,в селото имало просветна дейност, макар в нейната най-примитивна форма-килийното училище. Първият учител не е свещеник,нито псалт,а е обикновен занаятчия,грамотен човек.Даскал Влъчко идва от с. Голяновци и избира за свое училище кръчмата на поп Велко Минков,която се намирала в средата на селото. Даскал Влъчко събира най-любознателните деца и започва да ги обучава на четмо и писмо.
”Даскало ни седеше кръстато на земята. Ние също седехме кръстато. Четехме наустницата, а пишехме на плочки с калем даскало ни даде да пишеме и четеме, а он си шие. За да не стае, беше си приготвил един един дълъг прът и кога некой си опнеше нозете или не мируваше, го удреше с пръто.

  Учехме славянското азбуке и да сричаме: окасия, овария, комора/ гръцки названия на ударения,които се поставят върху гласните/, звателна, суединителна, удивителна, въпросителна”. Това разказва Найден Милчов – един от учениците на даскал Влъчко.

  От кръчмата училището се премества в хамбара на Денковия чифлик, тогава владение на тупрчин.Преди да преустанови напълно съществуването си килийното училище се премества още веднъж, този път в плевнята на дядо Ленчо /до къщата на Гело Веселинов/.
  В условията на робството училището е било единственото живо огнище за поддържане на духовната култура на българина и за насочване към вярата и миналото му.

 

Макет на старото училище  Откриването на новото училище в Доброславци през 1888г. означава край на килийното образование в неговия консервативен, религиозно-догматичен характер. Жив е споменът Макет на старото училищеза оживлението, което обхваща населението при вестта, че ще се строи ново училище, вторият обществен строеж след черквата /1876г./. От цялото село се събират мотики, лопати, кирки. Всеки щедро дава, каквото има и прави, каквото може.Предания на местни хора разказват, че един местен родолюбец, тогавашният кмет Богдан Стоянов, подарява мястото за новия строеж – една нива в северозападния край на селото. Изборът съвсем не е случаен. Новото училище трябва да задоволява и нуждите на съседното село Балша в продължение на много години и за пътуващите пеша ученици това ще бъде най-прекият и най-късият път. По всяка вероятност населението е участва с доброволен труд и набавя строителни материали.

   Сградата имала две големи класни стаи /северозападна и югоизточна/, учителска стая и малък квадратен коридор, от който се влизало във всички стаи. За времето си била най-голямата,най-красивата и най-внушителната сграда. Привличала погледа на всеки, който влизал в нея,защото била на високо място, от което като на длан се виждало цялото софийско поле. Училището е официално открито на 14. XI. 1888г.от първия и единствен учител Доцо Колев, родом от Орхание, който отваря първата страница от неговата история и поставя началото на официалния му летопис.

   От уникалния документ, който е оставил Доцо Колев – Годишния рапорт за работата на училището през първата учебна година – узнаваме, че учебните занятия започват 44 дни преди неговото откриване. На 1 октомври 75 ученици, от които 20 от Балша, за пръв път прекрачват прага на все още недовършената училищна сграда. 34 от тях редовни първокласници на възраст 7 до 10 години, а 17 са слушатели. Последната категория са деца, които постъпват през цялата година и не се водят в дневника.

   В продължение на много години училището в Доброславци постепенно се обособява като истински център за развитието на духовната култура.това развитие има години на застой и търсене на верния път,но има и периоди на подем и забележителни творчески успехи.нека си припомним за постиженията на учителя Димитър Веселинов – една ярка и интелигентна личност, високообразована за своето време. Още през първото десетилетие на XX век той изпреварва съвременниците с оригиналните си и прогресивни разбирания за учебно-възпитателния процес: извежда обучението извън класните стаи, максимално използва нагледния принцип, скъсва с книжния характер на преподаването и го свързва здраво с практиката. За Димитър Веселинов трудът има решаващо значение и учениците трябва да го обичат и уважават.

   През 40-те години на миналия век един малък учителски колектив развива богата театрална дейност, а великолепният хор на учителя Георги Николов изнася концерти на само в Доброславци и съседните села, но и в София. Изпълненията му се радват на заслужени успехи. Трябва да се отбележи, че хорът изиграва огромна роля за естетическото възпитание на доброславчани.

   Трайни следи в културния живот на селото оставят мнозина учители, работили през втората половина ХХ век. С чувство на уважение и благодарност жителите на Доброславци си спомнят за Велин Гелов – местен учител и общественик, за Люба Захариева от Мировяне и Йорданка Стоилова от Доброславци, за Иванка Лазарова,Пенка Попова,Димитър Методиев, Григор Петров,Зора Скобелева, Велика Златева и други.

   През 1962г. селото се сдобива с нова училищна сграда-красива и просторна, с всички условия за добра учебно-възпитателна работа. В огромния двор,разположен в ливадата на наследниците на Богдан Стоянов – същият, който подарява мястото за построяването на първото училище тук учителите Стоян Бонев, Иванка Острева, Григор Петров, Румяна Здравкова, Лука Гълъбов, Незабравка Димитрова, Христо Георгиев и други продължават дотогавашните традиции на училището и търсят по-добри методи и средства за оптимизация на учебно-възпитателния процес.

   През изминалите 100 години доброславското училище е едно неугасващо огнище на просвета и култура.десетки учители с много любов и чувство на отговорност бавно и търпеливо обучават своите ученици и възпитават у тях най-добрите човешки добродетели. Стотици са онези, които преминават през училището и поемат своя път в живота,намират своето призвание и стават достойни членове на нашето общество.

Из"Неугасващ светилник" - Из миналото на училището в с.Доброславци
2000г.  Лука Гълъбов

Официален сайт на район Нови Искър

Noviiskar.org

 • Реформаторите срещу ГЕРБ в битката за районен кмет в Нови Искър
  Балотаж между ГЕРБ И Реформаторите ще има за избора на районен кмет на Нови Искър. Избирателите трябва още веднъж да отидат до урните за да посочат своя фаворит. В "Нови Искър" са обработени едва 27,78 % от протоколите и те дават преднина - 26,82 % на к...
 • Кандидати за кмет на Нови Искър
  Кандидати за кмет на район Нови Искър Списък на кандидатите за кмет на район НОВИ ИСКЪР в Столична община,  допуснати до  участие в изборите за общински съветници и за кметове, насрочени за 25.10.2015 г. .
 • Избори 2015
  На 25 септември стартира официално предизборната кампания за местния вот и националния референдум за електронно гласуване, които ще се проведат точно след месец. Кампанията ще продължи до полунощ на 23 октомври, след което агитацията ще бъде з...
 • Децата имат право на добро училище не само в големите градове
  Валентина Богданова: Децата имат право на добро училище не само в големите градовеДопускането на обучение вкъщи и на автономия в средното образование са крайно опасни, смята бившата депутатка, учител по български език и литератураВалентина ...
 • Нови електронни пътни знаци
  Електронни пътни знаци с възможност за дистанционно изменение ще предоставят актуална информация за пътната обстановка. Знаците ще се променят в зависимост от условията на пътя и ще съобщават за въведените ограничения, алтернативни маршрут...
 • Имаме 400 незаконни сметища
  По данни на екоминистерството у нас има 400 незаконни сметища. Основният процент от тях са с битови отпадъци. Само в Област София разчистените отпадъци са 5 000 тона, съобщи Нова телевизия. Табели, глоби, среднощни проверки - нищо не спира хората да...
 • Трифон Зарезан в село Доброславци
  На 14 февруари, денят на Свети Валентин в село Доброславци се отпразнува един от най-почитаните български празници, този на винаря и лозаря. Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест. На този ден празнуват не само лозар...
 • Алпинистa Георги Манолов от Нови Искър спечели 10 004 лв. от Еврошанс.
  Късметлията Георги Манолов разказва за себе си, че играе Еврошанс от доста време. „Ако трябва да бъда точен, играя от самото начало. Харесвам играта и съм щастлив, защото това не е първата ми печалба. За последно преди коледните празници спечел...
 • НСО с имоти от 500 дка в район Нови Искър
  Националната служба за охрана (НСО) се уреди с три терена на територията на р-н Нови Искър с площ от над 500 дка. Вчера кабинетът прехвърли безвъзмездно на гардовете на властта общо 511 857 квадратни метра военни имоти, които армейското министерств...
 • ДАРИ КРЪВ! Включи се във втората кампания на район „Нови Искър” и НЦТХ за безвъзмездно даряване на кръв - 5 февруари 2014
  ДАРИ КРЪВ! Включи се във втората кампания на район „Нови Искър” и НЦТХ за безвъзмездно даряване на кръв На 05 февруари 2014 г. от 09.30 до 13.30 часа, район „Нови Искър” и НЦТХ организират кампания за доброволно даряване на кръв. Всеки, който желае да ...

Криминални новини

 • Белгия оспорва задълженията си по миграционните квоти на ЕС
  Белгийският държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен оспори твърдения на "Амнести интернешънъл", че страната му не изпълнява задълженията си по квотите на ЕС за разселване на мигранти, съобщиха местни медии, предаде БТА. Не можем да подслоним мигранти, които не са пристигнали в Европа, коментира Франкен.
 • Задържаха за 72 часа двама, изнудвали мъж за 50 000 лв. в Айтос
  Районна прокуратура – Айтос задържа за срок от 72 часа Тодор Д. (на 32 г. от гр. Айтос) и Стефан С. (на 27 г. от гр. Сандански). Тодор Д. е обвинен за това, че в периода 19 септември 2017 г. до 23 септември 2017 г., в Айтос, като подбудител и помагач, в съучастие със Стефан С. (извършител), с цел да принуди А.А.
 • Баща уби сина си с чук в село до Пазарджик
  Баща уби сина си с чук в пазарджишкото село Добровница, съобщиха от полицията. Семейната драма се е разиграла в неделя сутринта. Първоначално в полицията е бил получен сигнал за намерен труп на 54-годишния Илия Присадов в дома му в селото. При първоначалният оглед станало ясно, че мъжът е починал от множество удари в главата с твърд предмет.
 • Борисов към Меркел: Изборната победа е признание за водената от Вас политика
  Министър-председателят Бойко Борисов изрази най-сърдечни поздравления за убедителната изборна победа на Християндемократичeския съюз в писмо до канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. „Резултатите от тези избори бяха от критична важност за бъдещето на обединена Европа и получената
 • Разлято машинно масло подпалило кораба в Бургас
  Разлято машинно масло е станало причина за пожара в кораборемонтния завод "Илия Бояджиев" в Бургас, за който 24 часа пръв съобщи. Сигнал за инцидента е получен в полицията минути след 10 ч. тази сутрин. Установено е,  че пожарът е избухнал при рязане на кораб за  скраб. При една от искрите разлятото машинно масло се е подпалило,

24 часа новини!!